15 Eylül 2023 Cuma

Anjiyo Ölüm Riski Var Mı?

 


Nadiren koroner anjiyografiye giden ana arterde ve koroner arterin bulunduğu yerde yırtık meydana gelebilir. Aort yırtılması genellikle hiçbir belirtiye neden olmazken, koroner arter yırtılması kalp krizine ve hatta ölüme neden olabilir. Ciddi koroner sorunları olan bulunu ve genelde ana arterde darlığı olan kişilerde bu durumun ortaya çıkma riski daha yüksektir. Anjiyografi işleminde 1000 hastadan 1'inin bu tür ölümcül komplikasyonlarla karşılaşacağı söylenebilir. Bu nedenle, anjiyo ölüm  riski son derece düşüktür.

Anjiyo Tehlikeleri Bulunuyor Mu?

Koroner anjiyografi günümüzde zorlamayan bir tanı sürecidir. Bu durumda kalbi besleyen damarlar boya verilir. Bir arter aracılığıyla koroner damarlara ulaşılabilir. Bununla beraber, anjiyografiyi uzman bir kardiyolog hiçbir olumsuz etki yaşamadan gerçekleştirebilir. Türkiye'de her hastane güvenle anjiyo yapabilmektedir.

Anjiyo Sonrası Neler Yapılmalı, Evde Bakım Nasıl Olmalı?

Anjiyografi sonrasında bol sıvı tüketimi önemlidir. İnsanlar damar veya kalp sorunları olup olmadığına bakılmaksızın sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Anjiyografi hayatın normal seyrini engellemez. Genellikle işlemden 24 saat sonra normal yaşantınıza geri dönebilirsiniz. Kalp sağlığı için diyet değişiklikleri ve tutarlı egzersiz önerilir. Bunlar dışında, evde kanamayı önlemek için bir süre ıkınmamak, sıcak havuza, küvete girmekten ve ağır cisimler kaldırmaktan kaçınılması önerilir. Anjiyografi sonrası bakıma ilişkin daha spesifik ayrıntıları kardiyologlardan alabilirsiniz. Kardiyologlardan aldığınız bilgilere bakım ve beslenmelerinize karşı program yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Didim'de Hayalini Kurduğunuz Yaşam

  Ege'nin güzellikleriyle bezeli kıyılarında sıcak bir tatilin hayalini kuranlar için Didim her mevsimde cazip bir seçenek sunuyor. Di...