28 Mayıs 2023 Pazar

Kedilerde Görülen Fip Hastalığı

 


Viral bir rahatsızlık olan fip, bir diğer adıyla Kedi Enfeksiyoz Peritoniti veteriner hekime başvurulan kedi hastalıkları arasında yer almaktadır. Oldukça sinsi bir biçimde ilerleyen bu rahatsızlığın belirtilerini net bir biçimde anlamak ve anlamlandırmak oldukça güçtür. Bağışıklığı güçlü kimi kedilerde hafif semptomlar ile atlatılabileceği gibi kimi kedilerde ise hayatın kaybedilmesine neden olabilmektedir.

Bulaşıcı olması nedeniyle özellikle birden fazla kedisi olan kedi sahiplerinin belirtileri hassasiyet ile incelemesi gerekmektedir. Kedilerde fip belirtileri arasında;

·        İştahsızlık

·        Ateş

·        Halsizlik

·        Genel ruh durumunda değişiklik

·        Karın bölgesinde şişkinlik

·        İshal bulunmaktadır.

Pet sahipleri tarafından evcil dostlarının başına gelebilecek en kötü ihtimaller arasında yer alan bu hastalık mutasyona uğrayarak kediden kediye geçmektedir.

Islak Fip ve Kuru Fip

Kedilerde görülen fip hastalığının iki farklı formda ortaya çıktığı bilinmektedir. Islak fip olarak adlandırılan rahatsızlıkta; karın bölgesinde sıvı birikmeleri meydana gelir. Kedinin göbek kısmında ortaya çıkan şişkinlik göğüs bölgesinde de şişmeye neden olur. Islak fip hastalığı teşhisi için kedinin uzman bir veteriner tarafından incelenmesi ve gerekli testlerin yapılması gerekmektedir.

Kuru fip olarak adlandırılan diğer formda ise; kan damarlarının çevresinde iltihaplı lezyonlar ve enfeksiyonlar ortaya çıkar. Bu durum kedinin nefes almasına engel teşkil etmekte ve kediler bu nedenle nefes darlığı yaşamaya başlamaktadır. Bu belirtileri gösteren kedilerin en kısa sürede veterinere götürülmesi gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Didim'de Hayalini Kurduğunuz Yaşam

  Ege'nin güzellikleriyle bezeli kıyılarında sıcak bir tatilin hayalini kuranlar için Didim her mevsimde cazip bir seçenek sunuyor. Di...