9 Haziran 2022 Perşembe

Adak Kurbanı

 


Allah’tan bir dilekte bulunup da gerçekleşmesi halinde bir kurban keseceğini adamak, adak kurbanı olarak adlandırılır. İslamiyet’te vacip bir ibadet olarak kabul edilir. Kurban, kişinin kendisi tarafından kesilebileceği gibi bağış yoluyla vekalet verilerek de kesilebilir. Böylece adak olarak isnat edilen kurban maksadı hasıl olmuş olur. Adak kurbanı, iyi ve güzel her konu uğrunda kesilebilir.

Adak kurbanı, eğer şarta bağlı olarak gerçekleşiyorsa vakit kaybedilmeden kesilmelidir. Ancak herhangi bir şart yoksa adak kurbanları, herhangi bir vakit kesilebilir. Adak kurbanları, kurbanlık özellikleri taşıyan hayvanların kurban edilmesiyle gerçekleştirilir. Adakta bulunulduğunda eğer olay gerçekleşirse adağın vakit geçirilmeden gerçekleştirilmesi gerekir. Böylelikle adak konusu ihmale gelmemiş olur.

Adak Kurbanı Nedir?

Adak, bir kişinin gerçekleşmesini arzuladığı şeyi sözle ikrar edip şarta bağlaması ve arzuladığı şeyin gerçekleşmesiyle yerine getirmekle yükümlü olduğu bir borç olarak tanımlanır. Adakta bulunulduğu takdirde, yerine getirilmesi dinen vacip olarak görülmüştür ve adaklar Allah rızasını kazanmak maksadıyla yapılır. Genellikle iyi ve güzel hususların gerçekleşmesi için adakta bulunulur.

Adak bağışı için bulunan kuruluşun, kurumsal ve güvenilir olmasına; verilen sözleri tutmasına önem verilir. Böylelikle adak kurbanının kesileceğine dair herhangi bir güvensizlik yaşanmaz. Adak kurbanı fiyatları, kuruluşların piyasa çerçevesinde kendilerince belirledikleri miktarlarda olur. Kişiler, kendi bütçelerine en uygun buldukları ve onayladıkları kuruluşa, ücretini ödeyerek böyle bir talepte bulunabilirler. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Didim'de Hayalini Kurduğunuz Yaşam

  Ege'nin güzellikleriyle bezeli kıyılarında sıcak bir tatilin hayalini kuranlar için Didim her mevsimde cazip bir seçenek sunuyor. Di...