21 Mart 2022 Pazartesi

Anonim Şirketi Nasıl Kurulur?

 


Kuruluş için ortak sayısı hususunda maksimum bir sınır bulunmayan anonim şirketler, gerçek veya tüzel kişilerce kurulabilmekte olup ortak sayısı en az 1 kişi olabilir. Sabit vergi oranı bulunması sebebiyle bilhassa geliri yüksek olan şirketler için daha uygun olarak görülen anonim şirketlerde, sermayenin tamamı oranında borçlulara sorumlu olunması hadisesi de bu şirket türünü kurmak için cazip olarak değerlendirilen koşullar arasında yer alır.

Yatırım alma beklentisi olan girişimcilerin tercihi, anonim şirket kurmak eğiliminde olur. Kayıtlı sermaye sistemine bağlı olunması için halka açık ya da kapalı anonim şirket olunması; durumu değiştirmez.

Anonim Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Anonim şirket kurmak için gerekli olan bazı belgeler bulunur ve bu belgelerin tamamlanmasıyla birlikte, anonim şirket kurma süreci başarıyla sonuçlandırılmış olur. Anonim şirket kurmak için gerekli belgeler şöylelikle sıralanır:

·       Dilekçe

·       Ana sözleşme tasdiki

·       Bütün ortakların nüfus cüzdanı örneği

·       Tüm ortakların imza beyannamesi

·       Oda kayıt beyannamesi

·       Sermayenin yatırılmasına ilişkin dekont

·       Reşit olmayan şirket ortağının anne ve babasının veya anne, babadan herhangi birisinin şirkete ortak olması durumunda reşit olmayan ortak için mahkemeden alınmış olan kayyum atama kararı

·       Kurulacak olan şirketin kurucuları arasında belediyeler ve diğer mahalli idarelerle bunların kurmuş oldukları birliklerin bulunması durumunda bu kuruluşların iştirakini onaylayan Bakanlar Kurulu kararının bir örneği gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Didim'de Hayalini Kurduğunuz Yaşam

  Ege'nin güzellikleriyle bezeli kıyılarında sıcak bir tatilin hayalini kuranlar için Didim her mevsimde cazip bir seçenek sunuyor. Di...