25 Nisan 2021 Pazar

Adak Kurbanı Neden Kesilir?

 


Maddi durumu yerinde olan Müslümanların her sene kurban bayramlarında kurban kesmeleri gerekmektedir. Ancak bahsedilen gereklilik adak olan kurbanlar için geçerli değildir. Buna karşın her sene binlerce adak kurbanının kesildiği bilinmektedir. Peki bu durumun nedeni nedir? Kurban Hz. Adem’den bu yana insanların hayatında olan ibadetlerden biridir. İnsanlar bundan kaynaklı olarak istedikleri ve arzu ettikleri bir işin gerçekleşmesi halinde Allah’a adak kurbanı keseceklerine yönelik yemin etmektedir.

Edilen yeminler istenen durumun gerçekleşmesi halinde yerine getirilmek zorundadır. Bu işlem için ise belli başlı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Öncelikle adak kurbanını kesen kişiler kurbanın etkinden hiçbir şekilde yemeyeceklerdir. Aynı şekilde eti yiyen kişilerin maddi durumları da kontrol edilmek zorundadır. Zira zengin kimselerin bu etlerden istifade etmeleri de dinimize göre uygun değildir.

Adak Kurbanı

Adak kurbanının şartlarının yerine getirilmemesi halinde kurban kesilmiş de sayılmayacaktır. Bazı durumlarda insanların sadaka vermeleri de gerekebilmektedir. Bu nedene bağlı olarak kurbanların gerçekten ihtiyaç sahiplerine ulaşması adına farklı çalışmalara imza atılmaktadır. Dernekler tarafından adak kurbanlarının bağış olarak alınması da bunlardan biridir. Bahsedilen dernekler özellikle Afrika ülkelerinde kurban kesimi sağlamaktadır. Böylece etler gerçekten ihtiyacı olan insanlara ulaşmaktadır. Vakıf ve dernekler aracılığı ile Afrika’da su bulunmayan bölgelerde su kuyusu açtırılması da mümkündür. Bu işlem de kurbanlar da belgeli olarak devam ettirildiğinden güvenilirdirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Didim'de Hayalini Kurduğunuz Yaşam

  Ege'nin güzellikleriyle bezeli kıyılarında sıcak bir tatilin hayalini kuranlar için Didim her mevsimde cazip bir seçenek sunuyor. Di...