27 Şubat 2021 Cumartesi

İlahi Örnekleri

 


İlahi denilince akla ilk gelen Allah’ı övmek onun huzurunda dualar etmek ve onun en büyük aşkın Allah olduğu amacı ile yazılmış, makamla beraber okunulan dini tasavvufi halk edebiyatının nazım şekillerindendir. Arapça kökenli kelime olan ilahinin birçok çeşitleri bulunmaktadır. Çocuklar için ilahiler, büyükler için ilahiler, mevlit ilahileri gibi birçok dalları vardır. Bir başka dalı ile de şaşma ve sitem bildiren ünlemlerdir. İlahilerin geçmişi çok eski dönemlerden bu yana dinlenmektedir. Ve inançların çok önemli bir parçası haline gelmiştir. İlahiler dinin kutsal metinlerinden bir parça oluşturarak kutsi bir mahiyete sahip olmaktadır. Sadece o dinde inandığı tanrı veya tanrısal mefhumları da övme amaçlı inananlar tarafından da yazılmıştır. Kutsiyeti bulunmayan bu metinler de olabilir. İlahiler çoğu dinde eğitimin önemli parçası haline gelmiştir. Çocuk ilahileri de en sevilen ilahiler arasında yer almaktadır. Bazı dinlerin ve inanışlarında ilahi söylemek farklı bir tür de ibadettir. İlahi dinle seçenekleri ile binlerce ilahiye ulaşmanız mümkün olacaktır.

Çocuk İlahileri Özellikleri

Kendine özgü olarak ezgiyle okunmaktadır. Hem koşma hem semai biçimi olarak hem hece gem de aruz ölçüsü ile beraber yazılmıştır. Hece ölçüsünde 7,8 ve 11’lik kalıplar tercih edilmektedir. Çocuk ilahi özellikleri daha sakin ve duygusal ilahilerdir. Sevecen bir şekilde çocuklara öğretme amaçlı yazılmaktadır. Genel de semai biçimi ile yazılmaktadır. Çocukları dini açıdan ilahiye teşvik etme amaçlı yazılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Didim'de Hayalini Kurduğunuz Yaşam

  Ege'nin güzellikleriyle bezeli kıyılarında sıcak bir tatilin hayalini kuranlar için Didim her mevsimde cazip bir seçenek sunuyor. Di...